Razmišljanja o ukinitvi minimalne plače

Razmišljanja o ukinitvi minimalne plače

Avtor prispevka, pripetega v linku, sicer dobro razmišlja, vendar je zašel, zgrešil bistvo in razmišljanje usmeril v napačno smer.

Minimalna plača je ok - kot postavka, da noben delavec za kakršnokoli delo ne more zaslužiti manj, kot znaša minimalna plača... ! Vse višje stopnje zahtevnosti dela, ali izobrazbe, pa morajo "pridelati" plačo višjo od minimalne ! Nkakor pa razmišljati tako, kot razmišlja avtor tega prispevka - da bi minimalno plačo ukinili, zato, da bi delodajalec lahko koga plačal tud z nižjo plačo... in da bi to prineslo rešitev za zaposlovanje, ker bi marsikdo bil pripravljen delati za manj, kot je minimalka, samo zato, da dobi delo.

Plača ni neka dobrovoljna postavka dela... plača tudi ni miloščina.. in plača ni zadetek na lotu...

Plača je medsebojno nadomestilo za uslugo - torej delamo zato, da bo delodajalec nekaj od tega imel, vendar delamo tudi zato, da bomo od dela tudi delavci nekaj imeli - torej od plače lahko dostojno živeli... ! V tistem momentu, ko bo minimalka ukinjena, bodo Šešok in njemu podobni pograbili priliko... In Šešoku podobnih imamo precej v tej naši ljubi SLO.

Zelo namensko ignoriramo dejstvo, da so za funkcioniranje gospodarstva, države in tudi življenja vseh državljanov, potrebni prav vsi profili. Nekdo mora čistiti, pometati ulice, stati za strojem v fabriki, varovati premoženje, prodajati robo kupcem, varovati otroke, negovati bolnike... Nekdo mora tudi rihtati delo, upravljati podjetje, poučevati otrroke, zdraviti ljudi...

Ampak prav vsi profili morajo s svojim delom, v osnovi zaslužiti toliko, da lahko dostojno živijo in preživijo in si zagotovijo varno starost ! Torej mora minimalna plača znašati toliko, da bo tudi cestni pometač lahko jedel zdravo hrano, se primerno oblekel in obul, si privoščil nekaj zabave in dopusta, šolal svojo deco in nato preživel brezskrbna leta v penziji !

To ni nobena uravnilovka - to je to, kar pritiče človeku, ki dela ! Tisti, ki želijo imeti več avtomobilov, vikende in več hiš, si privoščiti luksuzne počitnice in nakupe v butičnih lokalih v tujini in še kaj, pa naj si pridobijo višjo izobrazbo in delajo odgovornejše delo in zaslužijo toliko več... Ampak delo in osnovna plača za delo mora zagotavljati minimum dostojnega življenja - torej bivališče, zdravo hrano, dostojno obleko in obutev, sprostitev in varna stara leta. !!!!

Nekdaj smo, na evropskih tleh, že imeli sistem, v katerem je delavec pravzaprav bil suženj, delal za drobiž in ko je crknil od napora, so ga nadomestili z drugim za iste pare - si spet želimo iti v to smer ???

Največje zlo je bilo storjeno, ko se je delavca dalo na stroškovno postavko dela. S tem je delavec izgubil kredibilnost soustvarjalca prometa in dobička. Ovrednoten je kot strošek dela oz produkta, čeravno je edini produktivec, ki ta produkt proizvede. Tole je v nebo vpijoča krivica, pogrom delavstva in kriminal. Na delavca ne gledamo, kot na nekaj dragocenega, ampak ga vrednotimo kot potrošni material, nujno zlo. In ja, posledično - pri potrošnem materialu se najbolj skuša in da šparat...

Ni rešitev v ukinitvi minimalne plače - rešitev je v znižanju razmerij med visokimi in minimalnimi plačami !

Delavec je edini dejansko produktiven člen v verigi - dejansko nekaj proizvede ali opravi storitev in torej s svojim fizičnim vložkom ustvari produkt, ki ga delodajalec prodaja... torej delavec ustvari plačo zase in za delodajalca... torej je treba "pridelan" denar pravičneje deliti !

Če bo delavec zaslužil toliko, da bo lahko dostojno živel, bo postal tudi potrošnik, kakšnega si državna malha želi... Lahko bo nakupoval in tako podpiral trgovino in gospodarstvo in javno upravo in davkarijo in še kakšen finančni piskrček... In ker bo zaradi bolj zdravega načina prehranjevanja in življenja nasploh, tudi bolj zdrav, bo tudi naše zdravstvo manj obremenjeno !

In ker bo bolj sproščen in se počutil eksistenčno varnega v državi, bo morda zaplodil tudi kakšnega Slovenca več.

Minimalno  plačo je treba dvigniti na tako raven, da bo pokrila dejanske stroške dostojnega bivanja in naj ostane, kot varovalka za najnižje možno plačilo za delo. Poklice je treba odregulirati in jim tako vrniti pomembnost in jih tudi plačno višje ovrednotiti.

Plače delavcev se morajo dvigniti na dostojno raven in hkrati se morajo plače managerjev spustiti na dostojno raven !!!


http://www.siol.net/priloge/kolumne/janez_sustersic/2015/12/minimalna_placa.aspx

Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.