NAVODILA, PRAVILA

NAVODILA, PRAVILA

VSEM ČLANOM IN TISTIM, KI SE ZANIMATE ZA ČLANSTVO

Najprej kratka predstavitev delovanja:

- sindikat deluje na volonterski bazi - PRO BONO - to pomeni, da v sindikatu ni nihče zaposlen, nihče ne prejema plače, niti nadomestila stroškov. Vizija nam je nekaj narediti in ne nekaj zaslužit.
- sindikat torej posluje prostovoljno in brezplačno, vsa zbrana članarina je namenjena izključno plačilu odvetniških storitev.
- vsi nasveti po telefonu, mailu itd, vsi klici, dopisi in pozivi na podjetja, sestanki s člani, se s strani sindikata izvajajo brezplačno.
- vse odvetniške storitve so članom na voljo brezplačno.
- v primeru sodnih postopkov je edini strošek člana sodna taksa.
- v nujnih primerih pomagamo poravnati sodno takso ali plačati sodnega izvedenca, če je potreben ali zahtevan s strani sodišča.NAVODILA, PRAVILA ZA OSEBNO PREDSTAVITEV PROBLEMA IN PREDAJO DOKUMENTOV
OBVEZNO SE OGLASITE PO TELEFONU ++386 40 203 735 , DA SE DOGOVORIMO ZA KRAJ IN ČAS SESTANKA


- če pridete osebno na sestanek, prinesite s seboj vso dokumentacijo, ki ste jo prejeli s strani podjetja - pogodbe, aneksi, plačilne liste, potne naloge, izpise iz kartice voznika, karkoli vam je podjetje dalo ali ste morali podpisat...
- če nimate plačilnih list prinesite izpiske iz banke.
- pripravite si izpiske iz kartice voznika in si seštejte mesečne ure vožnje in drugega dela.
- če imate na izpisu iz kartice voznika samo vožnjo in nič kladivc, si ure skupnega dela, torej ure vožnje in ure nakladov/razkladov in ostalega dela izračunajte iz potnih nalogovov.
- dokumentacijo, ki jo potrebujete za delo imeti pri sebi, fotokopirajte, da nam boste lahko predali fotokopije.
- če imate sporočila na telefonu - komunikacija s podjetjem - naredite izpise, da nam jih lahko predložite.NAVODILA ZA POŠILJANJE DOKUMENTACIJE PREKO MAILA ALI POŠTE
OBVEZNO SE OGLASITE PO TELEFONU ++386 40 203 735 , DA SE DOGOVORIMO KAJ MORATE NUJNO POSLATI IN KAM

- če se ne morete oglasiti osebno, nam dokumentacijo pošljite preko maila info@sindikatvoznikov.si ali karina.ditz@amis.net
- obvezno pošljite pogodbo v celoti
- skenirajte dokumente ali jih fotografirajte
- poskrbite, da bodo skeni ali fotografije jasni in čitljivi - fotografirajte na svetlem, brez bliskavice, navpično nad dokumentom, pošljite v dejanski velikosti, preden pošljete preverite, če je tekst berljiv!
- natančno opišite problem - kronološko z datumi in bistvo problema, da si odvetnik lahko ustvari osnutek
- izjemoma, za manjše probleme in samo po predhodnem dogovoru, lahko pošljete dokumente tudi na smsSPLOŠNO
nekaj splošnih nasvetov in koristnih napotkov za pripravo čimbolj popolne dokumentacije

- razen če dajete sami sporazumno odpoved, ali dejansko v dogovoru z delodajalcem, nikoli enostransko ne pristanite na podpis sporazumne odpovedi!

- tudi če imate pogodbo za določen čas, vas delodajalec ne more (ne sme) kar tako nagnati, vam odpovedati delovnega razmerja, sploh pa ne z zahtevkom, da podpišete sporazumno odpoved!
- tudi ob izteku pogodbe za določen čas, vam pripada odpravnina - v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je sklenjena za eno leto ali manj, ima delavec pravico do odpravnine v višini 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka. Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena za več kot eno leto, ima delavec ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi pravico do odpravnine na osnovi povprečne mesečne plače delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas, povečane za sorazmerni del odpravnine  za vsak mesec dela.
- na nezakonito odpoved je treba odreagirati takoj, najkasneje v 30 dneh, nato postanejo vsi zahtevki neveljavni - zamujeni!
- za vse ostale delovnopravne zadeve je časa vtoževat 5 let za nazaj.
- z zahtevkom na FURS pridobite podatke o plačanih prispevkih - (izpolnite obrazec ime, priimek, davčna številka in naslov, kam naj vam pošljejo odgovor) https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/preverite_ali_vam_delodajalec_placuje_prispevke/
- vodenje lastnih evidenc - na tahografu obvezno uporabljajte kladivca, da boste imeli podlago za dokazovanje delovnih ur, vodite si lastno evidenco vseh ur dela, torej vožnje, nakladi, razkladi, čiščenje prikolice, pranje kamiona ...
- delajte si dnevni seštevek vseh ur dela in mesečni obračun - neracionalno je plačevati odvetniške ure, za seštevanje vaših ur dela, za vas pa je to samo nekaj minutk dnevno!

Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.