Dodatki k minimalni plači

Dodatki k minimalni plači

Zelo zanimiva je ta "sprememba"...

Glede na to, da so sindikalni partnerji sedaj "izborili" dodatke na minimalno plačo, ki so bili doslej bojda "všteti", bi se morala sprememba zakona glasiti:

"iz minimalne plače se izvzamejo sledeči dodatki in prištejejo..." Sprememba zakona pa se glasi : "v minimalno plačo se ne vštevajo"...

Navedba:
"V Zakonu o minimalni plači (Uradni list RS, št. 13/10) se v 2. členu za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:

»(3) V minimalno plačo se ne vštevajo:

– dodatek za nočno delo,

– dodatek za delo v nedeljo,

– dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu.«.

Dosedanji tretji odstavek postane četrti odstavek."

Tole je eno tako tiho, med vrsticami, priznanje, da dodatki tudi doslej niso bili všteti. In zato seveda dodatki ne morejo biti izvzeti, ker nikoli niso bili všteti. Nikjer v Zakonu o minimalni plači ni navedeno, da so dodatki všteti. Tudi Zakon o minimalni plači dodatkov ni definiral, in tudi sedaj ob spremembi, so se pisci tega zakonskega pamfleta, prebrisano izognili, definirati dodatke in jasno določiti, kaj je v minimalno plačo všteto in kaj ni !

In kakor se pri nas pač pišejo zakoni, sprejemajo spremembe in dopolnitve zakonov, tako tudi ob teh dodatkih, akterji prepuščajo delodajalčevi prosti presoji in razlagi, kako bodo v posamezni panogi, te dodatke obračunavali. Površno ali namerno ?!, so se zakon izogne natančnemu definiranju dodatkov, kljub temu, da skorajda nobena panoga nima več branžne kolektivne pogodbe (ki določa višino dodatkov za panogo!).

In še na nekaj niso pomislili vrli pogajalci in predlagatelji sprememb - da se krivica zaradi neobračunavanja dodatkov ni dogajala samo trgovcem in varnostnikom, torej profilom, ki so locirani doma in se vsak dan vračajo domov... Da obstajajo tudi terenski delavci, kakor so gradbinci in recimo vozniki, ki so tedne dolgo ločeni od doma - kaj je torej z dodatkom na ločeno življenje ?

In tudi če ostanemo samo pri teh treh dodatkih - bo prav zanimivo videti, kako bodo prevozniki  upoštevali spremembo in po novem obračunavali plačo voznikom...

Torej vozniki - dobro poglejte februarske plačilne liste (v kolikor jih sploh dobite, seveda), kako so vam po novem obračunali plačo!
 

Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.