Poklicni voznik - defiticaren poklic

Poklicni voznik - defiticaren poklic

Sveta jeza me popade, ko dobim v roke takšne izsledke neke ankete !

Če preletiš priložen graf, opaziš da so na drugem mestu najbolj iskanih poklicev, uvrščeni vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev !

Ne bom se spuščala v ostale poklice, čeravno je iz grafa razvidno, da je največji deficit na poklicih, za katere se ne pričakuje neke "hude" kvalifikacije, ker so jih deregulirali, zato, da jih lahko plačujejo z minimalcem ! Ker je vsakomur jasno, da ne iščejo specialnih varilcev, tudi ne iščejo poklicnih voznikov z izobrazbo in seveda ne trgovcev s srednjo šolo...

Na Zavodu za zaposlovanje je prijavljenih ca 2000 brezposelnih poklicnih voznikov - prevozniki pa stokajo, da ne morejo dobiti voznika in nato zaposlijo tujca ! Vozniki, ki iščejo delo, pa ne najdejo delodajalca prevoznika, ki bi bil pripravljen skleniti pogodbo za nedoločen čas, in plačati več kot minimalno ali celo še nižjo osnovno plačo, tudi ne najdejo prevoznika, ki bi plačeval po urah, ki bi plačeval realne dnevnice, ki bi obračunaval dodatke na delovno dobo in pogoje dela ! In tako ostajajo slovenski vozniki brezposelni, ali zaposleni s pogodbami za nekaj mesecev (ki se nato v neskončnost podaljšujejo za naslednjih nekaj mesecev, ali pa tudi ne !) in delajo za sramotno plačilo in posledično sramotno pokojnino ! Delo pa dobivajo tujci, ki so pripravljeni vse to požreti...

Anketa NAPZAP 2015:
Katere poklice bodo iskali delodajalci

Najpogosteje bodo iskali varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje, prodajalce, zidarje, komercialne zastopnike za prodajo, kuharje, strugarje ter čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike. Pozitivno na leto 2016 gledajo tudi delodajalci, ki se financirajo pretežno z javnimi sredstvi: delodajalci iz javne uprave, zdravstva in socialnega varstva. Se bo pa prihodnje leto zmanjšalo število zaposlenih v izobraževanju.


Pin It
Delodajalci jih iščejo, a ne najdejo
Skoraj četrtina delodajalcev se pogosto znajde v zagati, saj na trgu ni ustreznih kadrov. Največje pomanjkanje je na področju prometa, skladiščenja, gostinstva, predelovalne dejavnosti, gradbeništva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva. Ker delavcev ni našla, je morala skoraj polovica delodajalcev postopke zaposlovanja podaljšati, tretjina za prosto delovno mesto sploh ni našla kandidata, kar četrtina delodajalcev pa se je po delavca zatekla v tujino.


Pin It
 

Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.