Božičkova šoferska karavana, delitev 25.12.2017

Božični ponedeljek je za nami. Znova smo prevozili našo Slovenijo po dolgem in počez. Obdarili smo voznike na počivališčih, ter fante in dekleta na tovornih cestninskih postajah.

Zjutraj, nekaj čez sedmo uro smo se začeli zbirat na počivališču v Framu. Kmalu zatem so prvi sončni žarki sramežljivo pokukali skozi oblake in napovedali lep dan. Ob pol osmi uri sta se nam pridružila novinarka časopisne hiše Večer, Barbara Bradač in novinar Pop-TV 24 ur, Martin Tomažin. Spregovorili smo o Božičkovi šoferski karavani, zakaj, kako, kaj nam pomeni, kaj pomeni nasedlim voznikom. Pofotkali smo vozila – tokrat se nam je, s svojim kombijem, pridružil tudi »ata« Šega, oče Andreja, predsednika našega sindikata, tudi sam voznik tovornjaka. Kombi je bil polepljen z logotipi donatorjev in napisom Božičkova šoferska karavana. Zatem smo opremili s paketki pomursko ekipo in se nato vsi skupaj družno podali čez počivališče Shell - Fram. Kamioni so bili večinoma prazni, presenetili in razveselili smo 3 voznike.

Pomurska ekipa je nato krenila po svoji etapi, najprej proti Ptuju, nato so obiskali še Šentilj in se nato obrnili proti Murski Soboti. Novinar Tomažin jim je s snemalcem sledil do Ptuja. Ostali smo se podali v smeri Ljubljane. Na tihem smo upali, da voznikov ne bo veliko in naša pričakovanja so se izpolnila - počivališča spotoma so bila bolj kot ne prazna. Letos sta običajni nedeljski prepovedi vožnje, sledila še dva praznična dneva, zato smo upali, da bodo logistiki poskrbeli, da vozniki ne bodo 3 dni bivakirali pri nas.  V Lukovici nas je pričakala novinarka RTV Radio prvi, Andreja Gradišar. Skupaj z nami se je podala čez počivališče, posnela nekaj intervjujev z vozniki in nam nato sledila na Barje.

Na Barju so nas pričakali gorenjska, dolenjska in primorska ekipa, novinarka Martina Kermavner iz revije Transport in ekipi RTV Slovenija in Svet kanal A.  Pridružil se nam je tudi Anže Albreht, reševalec in aktivist, ki ob podpori PGD Logatec, ozavešča voznike po vsej Sloveniji, o življenjsko pomembnem pomenu reševalnega pasu – naj izkoristim priložnost in vas vse, ki to berete zaprosim »ob zastoju na AC, HC se s svojim vozilom pomaknite skrajno levo ali skrajno desno in tako ustvarite reševalni pas za hiter in nemoten prehod/dostop intervencijskih vozil«, morda boste s tem rešili kakšno življenje… !

Razdelili smo paketke voznikom, opremili dolenjsko, gorenjsko in primorsko ekipo in nato družno »obdelali« Barje še na drugi strani. Preden smo se razšli vsak v svojo smer, smo naredili še eno gasilsko fotko in v kamere in mikrofone skupaj zaželeli vsem vesel božič. Pripravili pa smo tudi presenečenje za našo stanovsko kolegico Anno Lavrinec, ki je te dni praznovala rojstni dan, božič pa dočakala v Ukrajini, kamor je odpeljala tovor s svojim tovornjakom. Zapeli smo ji »vse najboljše« in posnetek objavili na spletu.  Del naše ekipe je tule zaključil in se obrnil proti domu, Dolenjci in Gorenjci so krenili v svoje smeri, ostali pa smo nadaljevali proti Kopru.

V Kopru na terminalu smo obdarili portirja  in kakšnih 10 voznikov.
Sledil je skok do Pirana, na kavo na Tartiniju. Poklepetali smo s prijateljico Pirančanko in se srečali s Piranskim Božičkom.

Ob povratku smo se zapeljali še čez vsa počivališča v smeri proti Mariboru, obdarili še preostale voznike in v poznih večernih urah, utrujeni a srečni, prispeli domov. Vse ekipe skupaj smo razdelile okrog 150 paketkov, polovico manj, kot lani. Dodali smo še nekaj piškotov in vse kar nam je ostalo predali društvu Križemrok, da razveselimo še nekaj otrok.

Ni majhen zalogaj vse tole speljati – nabrati darila, speči piškote, spakirati vrečke, sestaviti ekipe in obdelati vsa počivališča Slovenije! Vendar je vredno. Dan je bil lep, topel sončen. Smeha in židane volje je bilo veliko. Objemi, stiski rok, ganjene besede zahvale… Kot sem že lani in predlani zapisala, sedaj samo ponavljam,  »ne vem kdo od nas je pravzaprav bolj srečen – tisti, ki so darilca dobili ali tisti, ki smo darilca delili«.

Lepo je bilo. In naslednje leto bo spet!

Naj se tule še enkrat zahvalim vsem donatorjem in prostovoljcem:
Benjamin Babič – 100 €
Branko Klajnčar s.p. – 100 €
Ko-trans – vžigalniki, kulice
Vivapen - flomastri
Telekom – majice, copati, kape, metlice
Mlekarna Celeia Zelene doline – jogurti
Revija Transport, Martina Kermavner – kulice, Manner napolitanke, kape, reportaža
Jeklene magnolije, Jadranka Čučnik – vrečke
Jeklene magnolije, Monika Ferk, Paloma – robčki
Šoferske mačke, Nina Žgur – paštete, Stella artois
Trgovina Osem - paštete
Kmetija Kastelic – jogurti
Vinotoč Šega – logistika, prevoz
Sindikati Podravja, Milan Mesarič – kulice
Kelc transport s.p. – vžigalniki
Bar Kamerad – vžigalniki
Anže Albreht, Dars – dišeče obešanke
Konditor keksarna, Požeg – keksi
Denis transport – prevoz keksov iz MS do MB

Kekse so pekli:
Sandra Žekš Černela
Melita Skledar
Snježana Brin
Peter Pan in njegova družina
Brane Rankovec in njegova družina
Andrej Šega

- Vinotoč Šega nam je znova dal na razpolago prostor, da smo vse to lahko uskladiščili in nato spakirali v vrečke
- ata Šega, se nam je pridružil in dal na razpolago kombi, za pot po počivališčih
- Andrej Šega, Nina Franko, Davorin Petauer, Janko Pečnik in moja malenkost smo ob izdatni pomoči Snježane in Nike Brin vse to organizirali in spakirali.

Delilne ekipe:
Sandra Žekš Černela
Silvo Černela
Melita Skledar

Ob letu osorej bomo vas znova prosili za pomoč – brez vas in vaše pomoči Božičkove šoferske karavane ne bi bilo !!!

Revija Transport, Martina Kermavner, reportaža in voščilo Annihttp://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174510554

POP TV 24 ur, Martin Tomažin
www.24ur.com/novice/slovenija/avtocestni-bozicki-za-voznike-ki-praznike-prezivljajo-dalec-od-doma.html#video

RTV SLO, Špela Lobe