Božičkova karavana 25. decembra 2015

Božičkova karavana 25. decembra 2015

Božični prazniki so prazniki, ko naj bi se družina zbrala skupaj. Veliko voznikom se vožnja ne izteče tako, da bi se lahko vrnili domov in tako praznične dni preživljajo sami, daleč od doma in svojih dragih. Želimo si, da bi praznike vsi poklicni vozniki lahko preživeli doma, med svojimi dragimi, v družbi prijateljev. Pa vemo, da žal, v današnjih časih tržne ekonomije, tole ni omogočeno... Imamo takšno delo in živimo takšen tempo, da veliko praznikov pride in mine, ko smo daleč zdoma. Da bi tem našim poklicnim kolegom iz tujine, ki so čez božične praznične dni obtičali na počivališčih v Sloveniji, izkazali pozornost in pripravili vsaj malo veselja, smo pripravili Božično karavano, obiskali vsa počivališča celotnega avtocestnega križa Slovenije in »nasedlim« voznikom razdelili skromna darilca.
 
Že lani smo izvedli manjšo akcijo božičnega obdarovanja in bili sami presenečeni nad odzivom. Obiskali smo počivališča na štajerskem koncu in obdarili približno 40 voznikov iz Rusije, Poljske, Romunije, Turčije, Češke, Slovaške in še iz kakšne države. Kljub temu, da smo govorili različne jezike in da ne praznujemo vsi istih praznikov in istočasno, smo tem voznikom pripravili neverjetno veselje in marsikateremu izvabili celo solze iz oči.

Zato smo se letos akcije lotili veliko bolj širokopotezno. Aktivirali smo se voznice in vozniki in naše družine iz vseh koncev Slovenije. Predstavili smo se na Radiu Maribor in na Radiu Aktual in napovedali, kaj pripravljamo. Šoferske mame in žene, pa tudi same šoferke in šoferji smo, tako kot lani, pekli domače kekse, v paketke pa dodali še sadje, jogurte, čokoladice, bombončke, napitke in drobna uporabna darilca, ki so jih prispevali sponzorji. Pripravili smo 324 paketkov, predsednik našega sindikata Andrej Šega, je prispeval še 10 litrov kuhanega vina in 10 litrov čaja, če bi nas mraz preveč stiskal, da si pogrejemo dlani in nato smo se podali po Sloveniji, da smo čimveč voznikom, ujetim v praznično prepoved vožnje, na božični dan, pripravili majhno presenečenje in privabili nasmešek na obraz.
 
Na božični dan 25.12.2015 smo se zbrali na počivališču bencinskega servisa v Framu. Skupaj smo presenetili voznike na tem počivališču, nato sta se Pomurska in Ptujska ekipa odpravili vsaka v svojo smer, 4 vozila so pa krenila v smeri Ljubljane.
 
Spotoma smo se ustavljali na počivališčih, povsod sprožili najprej nejeverno presenečenje in nato veselje. Sindikat policistov nam je javljal približno število voznikov na počivališčih. Na počivališče Tepanje nas je prišel pozdraviti tudi predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, Gvido Novak. Na počivališču Zima pa smo bili počaščeni s kavico.
 
Naslednji večji postanek je bil na počivališču Barje, kjer sta nas čakali Dolenjska in Gorenjska ekipa. Po telefonu so nas v oddajo poklicali iz Val-a 202, na Barju pa so nas pričakali tudi predstavniki Sindikata policistov in novinarji Pop TV 24 ur, RTV Slovenija in Planet TV. Dolenjci so imeli s seboj tudi 13 letnega harmonikarja, ki nam je zaigral nekaj poskočnih viž. Voznike na Barju smo, v spremstvu predstavnikov TV hiš,  obdarili na obeh straneh, nato so Dolenjci in Gorenjci krenili v svoje smeri, mi pa naprej proti Primorski.
 
Na cestninski postaji Nanos smo bili dogovorjeni s Primorsko ekipo, ki je nato krenila proti Gorici, mi pa v Sežano in nato nazaj proti Kopru. Na cestninski postaji Dane smo naleteli tudi na ekipo Darsa, ki se je naših paketkov in prazničnih voščil zelo razveselila.
 
Prvi del božične akcije smo zaključili na terminalu v Kopru. Nato smo si privoščili kratek izlet v Piran, popili kavico na Tartinijevem trgu, se naužili božičnega vzdušja in si ogledali jaslice v cerkvi svetega Jurija.

Stemnilo se je in krenili smo proti domu. Ponovno smo se ustavljali na vseh počivališčih in znova presenečali in razveseljevali voznike. Ob 23. uri smo prispeli nazaj v Maribor in obdarovali še voznike na počivališču »Istanbul«, kakor mu rečemo šoferji.
 
Razdelili smo 250 paketkov in osrečili prav toliko ljudi. Preostale paketke bomo poklonili Sindikatu vojakov  Slovenije, da jih bodo razdelili vojakom, ki bodo na silvestrovo stali na straži in služili domovini.
 
Akcijo smo izpeljali na povsem prostovoljni bazi. Piškotki in ves material zanje so prišli iz naših kuhinj in kuhinj naših prijateljev, stroški goriva so šli iz naših žepov, sadje, jogurte vžigalnike, kulice in obeske so prispevali Društvo voznic Jeklene Magnolije, Kmetija Kastelic Žonta, Zavarovalnica Triglav, KMAG, prevoznik Branko Klajnčar, Sindikati Podravja, Maja Kos, Azrine iskrice, pri peki, zbiranju, pakiranju in razdeljevanju je sodelovalo okrog 30 voznic, voznikov in naših prijateljev.
 
Akcijo smo izkoristili tudi za razdeljevanje brezplačnega glasila Delavski glas, ki ga izdaja Konfederacija slovenskih sindikatov KSS, katere član je naš sindikat SPVS. Izvode smo razdelili po bencinskih servisih in restavracijah na počivališčih in so namenjeni informiranju vseh voznikov. Glasilo bo tudi v bodoče brezplačno,  izhajalo bo 6x letno (naslednji izvod izide februarja 2016). Z vsebinami bo obveščalo o naših aktivnostih, ugodnostih za člane sindikatov in dogajanju na delovno pravnem področju v Sloveniji.
 
 Zapisek Pomurske ekipe:
En del fotoreportaže in zapisnik od prekmurskega dela ekipe:
Ob 8:30 smo na Shell v Framu prevzeli 50 kom darilnih paketov. Ob 9:00 smo se ustavili na Truck stop-u v Hočah, ni bilo nič kamionov. Ob 9:15 smo bili na RO-LA terminalu v Mariboru, kjer je bilo približno 30 tovornjakov turških oznak. Velika večina od njih še v spanju. Turkom smo zaželeli vesele praznike in prijetno počutje v naši domovini.
Ob 9:45- 10:15 smo obdelali počivališča od Pesnice do Šentilja vključno z mejnim prehodom, kjer ni bilo nobenih prisotnih voznikov.
Ob 10:30 smo se ustavili na počivališču Lormanje, kjer smo razdelili 8 darilnih paketov in tako popestrili dan trem Romunom, Litvancu in štirim Ukrajincem.
Ob 10:50 smo obdelali počivališči Sveti Jurij (Grabonoš), kjer smo razveselili 3 Romune in Bolgara
Okrog 11:15 smo prišli na počivališče Murska sobota, kjer smo obdarili skupno 18 voznikov (RUS, UA, RO, PL, BG). Na severni strani avtoceste pa še dodatne 4 Ukrajince.
Na počivališču Lipovci in Dolinsko ni bilo nobenega vozila.
Na počivališču Pince smo obdarili 10 voznikov in na mejnem prehodu Dolga vas še 4 šoferje...
 
Zapisek Dolenjske ekipe:
V dolenjski ekipi so bili (od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje in nazaj) :  Aleš Majde (vodja) iz Trebnjega, Stojan Lebar iz Krškega, Mare Papež iz Trebelnega in njegov brat Grega Papež iz Trebelnega star 13let in harmonikar. Bili smo z enim avtom. Povezala in klicala nas je pa Jadranka Čučnik, tako da je tudi ona bila z nami, čeprav ne pri razdeljevanju, vendar pa je bila.
Na počivališču Barje smo prejeli 40 paketov in nekaj revij. Ostalo nam je 10 paketov. Revije smo dali na vsako pumpo (po 7-10kom).
Imeli smo 12 parkirišč (vključno z mejnim prehodom Obrežje), od tega na 4 nismo podelili nič, ker pač ni bilo nikogar. Na ostalih 8 smo podelili 30 paketov voznikom, ki so bili na počivališčih, kakor tudi voznikoma,ki sta delala na praznični dan (prevoz goriva,Slovenca). Par komadov so pa dobili tudi zaposleni na Petrolu. Bili so lepo presenečeni in zahvalni za tako lepo gesto. Vozniki,ki so bili na počivališčih so bili iz Turčije, Romunije, Bolgarije, Litve in Srbije.
Lepe praznike in srečno v novem letu 2016!


Kje vse so nas zasledili in poročali o dogajanju:
 


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.